Γιατί ένα Φεστιβάλ Πεζοπορίας ;;;;

Η οργάνωση

Τα τελευταία χρόνια συνέβησαν πολλά στα μονοπάτια της Άνδρου. Tο δίκτυο μονοπατιών της Άνδρου αναβίωσε, σηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκές προδιαγραφές φτάνοντας σήμερα τα 170km υπέροχων διαδρομών που αναδεικνύουν τον πλούτο της Άνδρου, τη μοναδική φύση, και το αρχέγονο ανθρωπογενές τοπίο της. Τμήμα του δικτύου- η συνεχόμενη διαδρομή Andros Route μήκους 100km που διασχίζει το νησί από βορά σε νότο – έλαβε την έγκριτη Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Leading Quality Trails-Best of Europe από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας. Οι  περιπατητές πολλαπλασιάστηκαν στα μονοπάτια και νέοι εξειδικευμένοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί προσφέρουν ταξίδια για πεζοπορία στην Άνδρο.

Τα πρώτα 3 χρόνια της Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης παρήλθαν και ήρθε η χρονιά της ανανέωσης. Μαζί με την επαναπιστοποίηση της συνεχούς διαδρομής 100km Andros Route, η εθελοντική ομάδα του εγχειρήματος Andros Routes – υπό τη σκέπη του μη κερδοσκοπικού φορέα «Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου», σχεδιαστή και συντονιστή των δράσεων Andros Routes-που από το 2009 νοιάζεται και φροντίζει τα μονοπάτια του νησιού, σκέφτηκε ότι ήρθε η ώρα για μια μεγάλη γιορτή για το θησαυρό της Άνδρου, τα μονοπάτια ! Το Φεστιβάλ Πεζοπορίας ήταν για καιρό ένα όνειρο που έρχεται να επιστεγάσει πολλά χρόνια σταθερής δουλειάς και αφοσίωσης με σημαντικά αποτελέσματα για την Άνδρο.

Το Andros on Foot Festival, είναι μια γιορτή εξερεύνησης της μοναδικής ομορφιάς της Άνδρου με τα πόδια, απευθύνεται τόσο στους ανθρώπους της Άνδρου όσο και στους επισκέπτες περιπατητές από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Περιλαμβάνει απολαυστικές δράσεις κατά μήκος του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών με τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού και σημαντικές διευκολύνσεις και κίνητρα συμμετοχής στους κατοίκους και επισκέπτες.  Και μόνο η ομορφιά της Άνδρου αρκεί… να είστε εκεί !

Ουσιαστικοί συνδιοργανωτές του Andros on Foot Festival οι άνθρωποι των πολιτιστικών συλλόγων αλλά και κάτοικοι των χωριών της Άνδρου στα οποία το Φεστιβάλ θα μας ταξιδέψει. Τη διοργάνωση στηρίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Άνδρου. Υποστηρικτές πολλοί και καλοί. Δείτε συνδιοργανωτές, αιγίδες και μέχρι στιγμής χορηγούς στη σελίδα εδώ.

Ο σκοπός

Για τη κληρονομιά και για τους ανθρώπους των χωριών

To Andros on Foot Festival είναι ο τρόπος μας να γιορτάσουμε μαζί τη πολύτιμη κληρονομιά, τη μακρά ιστορία της Άνδρου που αποτυπώθηκε στο τοπίο της, αντιλαμβανόμενοι πως όλα συνέβησαν γύρω από τα μονοπάτια….

Είναι ακόμη ο τρόπος μας να γιορτάσουμε τους πολύτιμους ανθρώπους εκείνους που επιλέγουν να κατοικούν στα χωριά της Άνδρου συντηρώντας με τη παρουσία τους την ομορφιά που μας περιβάλλει, τους ανθρώπους των πολιτιστικών συλλόγων, τους τοπικούς παραγωγούς των εξαιρετικών διατροφικών αγαθών που το νησί διαθέτει, τα φρούτα, τα κηπευτικά, το λάδι, το κρασί και το ρακί, τα τυριά, το εξαιρετικής ποιότητας κρέας, πρώτες ύλες πιάτων και γεύσεων και γεύσεις που μας ταξιδεύουν πίσω σε κουζίνες και γεύσεις αρχέγονες.

Οι άνθρωποι αυτοί θα είναι μαζί μας να πλαισιώσουν με τις γεύσεις τους τις περπατησιές μας καθώς εξερευνούμε τα ενδότερα της Άνδρου.

Για τους ανθρώπους της Άνδρου, για τους επισκέπτες, για τις επιχειρήσεις

Μια γιορτή εξερεύνησης για καθέναν, κάτοικο ή επισκέπτη, μικρής και μεγάλης ηλικίας που θέλει να δει την άλλη Άνδρο, τη κρυφή, την ιδιαίτερη… Μια εποχή που οι άνθρωποι του νησιού ηρεμούν από τη καλοκαιρινή πίεση και μπορούν να απολαύσουν.

Μια εποχή ήρεμη και γλυκιά όπου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την Άνδρο στηρίζοντας τις επιχειρήσεις του νησιού να παραμείνουν ανοικτές τον ήσυχο Οκτώβριο.

Που & πως

Τα μονοπάτια της Άνδρου διατρέχουν το νησί από άκρη σε άκρη… από βορρά στο νότο, από τα δυτικά στα ανατολικά. Το Φεστιβάλ θα μας περπατήσει σχεδόν σε κάθε διαδρομή των 170km του σηματοδοτημένου δικτύου, καιρού επιτρέποντως !

Η συμμετοχή είναι απλή. Εγγραφή στο Φεστιβάλ, δήλωση συμμετοχής για δέσμευση θέσεων στις πεζοπορίες και στις μετακινήσεις, κράτηση στις εκδηλώσεις των Συλλόγων. Δείτε τη διαδικασία αναλυτικά εδώ…..

Οι πεζοπορίες θα γίνονται με δωρεάν συμμετοχή αλλά υποχρεωτική κράτηση και θα πλαισιωθούν από την εθελοντική ομάδα Andros Routes αλλά και όσους εθελοντές προκύψουν για τη διοργάνωση. Η μόνη δαπάνη των συμμετεχόντων θα αφορά τις τυχόν μεταφορές προς και από τα σημεία έναρξης και λήξης των εκδηλώσεων που θα γίνονται στα χωριά.

Οι ξεναγήσεις στα μνημεία κ.α. χώρους του νησιού θα γίνονται με δωρεάν συμμετοχή αλλά υποχρεωτική κράτηση. Οι συμμετέχοντες ερευνητές που θα τις πραγματοποιήσουν θα φιλοξενηθούν δαπάνη της διοργάνωσης.

Οι συμβολικές χρεώσεις για τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων θα αποδοθούν στον κάθε Σύλλογο και θα διατεθούν για τους σκοπούς του κάθε Συλλόγου με μέριμνα των διαχειριστών τους.

Τα οικονομικά του Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν λεπτομερώς στο τέλος της διοργάνωσης.

Αν σας ενδιαφέρει να προσφέρετε εθελοντική εργασία στο Φεστιβάλ συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα εδώ………….

Αν επιθυμείτε να προσφέρετε κάποια χορηγία σε είδος ή καλύπτοντας κάποιες δαπάνες συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα εδώ…………..

Αν επιθυμείτε να διοργανώσετε κάποια εκδήλωση στη περιοχή σας συμβουλευτείτε το ημερολόγιο των δράσεων για να δείτε ποιές ημερομηνίες διοργανώνονται πεζοπορίες στην περιοχή σας και στείλτε μας μήνυμα στο info@androsonfootfestival.gr

Σας περιμένουμε…!