ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η φιλοσοφία μας

Η Άνδρος είναι ένα νησί ευλογημένο με υπέροχα τοπία, αρχαία μονοπάτια, εύφορη βαθμιδωτή γη, μεγάλη ποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας, υπέροχες ακτές, καθάρια νερά, ρεματιές, πηγές και καταρράκτες. 

Φύση και άνθρωποι “πλάστηκαν” μαζί και εξελίχθηκαν αρμονικά στους αιώνες. Οι εξελίξεις των τελευταίων 10ετιών άφησαν αρκετά μέρη της Άνδρου ανέπαφα. Οι περιοχές αυτές παράμειναν αδιατάρακτες και διατήρησαν το χαρακτήρα τους, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα μας να βιώσει μέσα από το περπάτημα και τα αρχαία μονοπάτια τις υπέροχες τους ποιότητες. Περίπου η μισή έκταση της Άνδρου είναι χαρακτηρισμένη περιοχή Κοινοτικής σημασίας, ( Natura 2000 – EU) εξαιτίας της πλούσιας βιοποικιλότητας της.

Οι πεζοπορικές μας διαδρομές στο παρελθόν συνέδεαν και υποστήριζαν τη ζωή των κατοίκων των κοινοτήτων και των χωριών. Τα μονοπάτια ήταν κάποτε οι αρτηρίες επιβίωσης στο νησί, επιτρέποντας τις μεταφορές αγαθών από τις κοιλάδες, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά, εξυπηρετώντας τους θεσμούς της εκκλησίας και του σχολείου, δίνοντας εν τέλει και τη δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα και τις μετέπειτα μεταφορές σε άλλα μέρη. 

Με την πάροδο του χρόνου, πολλές από αυτές τις πατροπαράδοτες διαδρομές καταστράφηκαν, έφραξαν ή ξεχάστηκαν. Το δικό μας όραμα είναι να καταστήσουμε τις παλαιές αυτές στράτες ξανά χρήσιμες για την κοινωνία. Για το λόγο αυτό παροτρύνουμε τους ανθρώπους των χωριών της Άνδρου και προσπαθούμε να τους δώσουμε κίνητρα να υποστηρίξουν τη φροντίδα και διατήρηση τους. 

Εμείς, οι εθελοντές, οι λεγόμενοι Andros Routes Angels, ερχόμαστε από κάθε πλευρά του νησιού αλλά και εκτός Άνδρου. Είμαστε ένα μίγμα ντόπιων Ανδριωτών, Ελλήνων από άλλες περιοχές και εθελοντών από άλλες χώρες που διατηρούμε δεσμούς και κατοικία στην Άνδρο. Αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη μας για τη φύση και την άγρια ομορφιά της Άνδρου. Είναι χαρά μας να ανεβαίνουμε στα βουνά της Άνδρου, να διασχίζουμε τις κοιλάδες και τις βαθμιδωτές πλαγιές της, με μεγάλο πάθος για ένα βιώσιμο μέλλον του νησιού αυτού. 

Συντηρούμε τα μονοπάτια και εργαζόμαστε να εμπνεύσουμε δημιουργικά τις τοπικές κοινότητες δίνοντας την ευκαιρία ταυτόχρονα στο σύγχρονο περιπατητή να τα απολαύσει. Με τον τρόπο αυτό απολαμβάνουμε όλοι τους θησαυρούς της Άνδρου και βιώνουμε τον αρχαίο Κυκλαδικό πολιτισμό. 

Εργαζόμαστε με τα χέρια μας, αποκαλύπτοντας τις αρχαίες αυτές στράτες, με προσοχή και σεβασμό στην ομορφιά και τη φύση του αγαπημένου μας νησιού. Συντηρούμε την πολύτιμη σήμανση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους περιπατητές να διασχίζουν την Άνδρο από άκρη σε άκρη. Χρησιμοποιούμε το μυαλό μας δημιουργικά, αναζητώντας τρόπους να κάνουμε αυτή την αρχαία κληρονομιά, φυσική και ανθρωπογενή, ξανά χρήσιμη για τις κοινότητας της Άνδρου. Επικοινωνούμε αυτές μας τις αρχές και προθέσεις με δημιουργικούς τρόπους για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τα μονοπάτια, διοργανώνοντας όλο το χρόνο πεζοπορίες φροντίδας και δημοσιεύοντας ενημερωτικό υλικό για τα μονοπάτια, όπως το βιβλίο μας και το χάρτη. 

Συγκεντρώνουμε χρήματα για να στηρίξουμε τη φροντίδα των μονοπατιών. Μολονότι η προσπάθεια μας κινητοποιείται και λειτουργεί από εθελοντές υπάρχουν αρκετά κόστη που πρέπει να καλύπτονται διαρκώς, όπως πρόσθετα εργατικά χέρια, εργαλεία, υλικά και εξοπλισμός, διαχειριστικά έξοδα για τη προβολή και προώθηση. Προσκαλούμε τους περιπατητές επισκέπτες, κατοίκους και τις εταιρείες να στηρίξουν το έργο μας. 

Τέλος, ενθαρρύνουμε τις τοπικές κοινότητες να συνδεθούν με τους περιπατητές, είτε μέσω ξεναγήσεων στα χωριά, είτε μέσω άλλων δραστηριοτήτων όπως η τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα από τη κάθε περιοχή. 

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Είναι δέσμευση μας να δημιουργήσουμε ένα Φεστιβάλ όσο το δυνατό περισσότερο συνεπές με τις αρχές της βιωσιμότητας (sustainability). Υιοθετήσαμε κάποια μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση πλαστικών καθώς και το οικολογικό μας αποτύπωμα. 

Και αυτή τη χρονιά τα γεύματα του Φεστιβάλ θα σερβιριστούν σε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη που θα μεταφέρονται από μέρος σε μέρος ακολουθώντας το καραβάνι του Φεστιβάλ. 

Με την εγγραφή στο Φεστιβάλ οι περιπατητές θα λαμβάνουν μια κούπα από bamboo για να χρησιμοποιήσουν στα ποτά που θα απολαύσουν στα γεύματα και στις δράσεις του Φεστιβάλ. Η τσάντα του Φεστιβάλ (Festival kit) περιλαμβάνει επαναχρησιμοποιούμενα καθώς και ανακυκλώσιμα αντικείμενα. 

Αυτή τη χρονιά ενθαρρύνουμε τους περιπατητές να αφήσουν τα αυτοκίνητα σπίτι τους και να χρησιμοποιήσουν τα λεωφορεία της Άνδρου κατευθυνόμενοι προς και από τις πεζοπορίες. Όπου είναι δυνατό οργανώσαμε οι πεζοπορίες να ταιριάζουν με τα τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ και για αυτά το ΚΤΕΛ Άνδρου ευγενικά προσέφερε ειδικές τιμές για τα μέλη του 2ου Φεστιβάλ Πεζοπορίας Άνδρου. Όπου τα τακτικά δρομολόγια δεν ταίριαξαν με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κανονίσαμε ειδικά, έκτακτα δρομολόγια. 

Αν ερχόσαστε στην Άνδρο από το εξωτερικό ή την υπόλοιπη Ελλάδα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ταξιδέψετε μέχρι την Αθήνα με τραίνο. Είναι πιο σύντομο από ότι φαντάζεστε, για παράδειγμα μπορείτε να φτάσετε από το Λονδίνο στην Άνδρο μέσα σε 48 ώρες. Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για το πως στην ιστοσελίδα μας. 

Andros Routes – 7 βήματα για πεζοπορίες βιώσιμες

  1. Σεβαστείτε την άγρια ζωή του νησιού
  2. Προτιμήστε τη χρήση των μέσων μαζικής μετακίνησης και την ομαδική χρήση οχημάτων ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση πολλών αυτοκινήτων.
  3. Ελαχιστοποιείστε τη χρήση πλαστικών
  4. Μην αφήνετε απορρίμματα
  5. Επιδιώκετε τη τοπικών και δίκαια παραγόμενων προϊόντων
  6. Πάρτε κάθε δυνατό μέτρο για την αποφυγή πυρκαγιών
  7. ΒΙώστε το τοπίο. Παρατηρείστε τα αρχαία τοπία γύρω σας 

Βοηθείστε μας με τους στόχους για τη Βιωσιμότητα & παρατηρείστε τα 7 βήματα 

1.Σεβαστείτε την άγρια ζωή του νησιού

Σεβαστείτε τη χλωρίδα, την πανίδα, τις ξηρολιθιές και τις αναβαθμίδες

Σε προστατευόμενες και ευαίσθητες οικολογικά περιοχές παραμείνετε στη διαδρομή

Μην κόβετε λουλούδια και φυτά 

2.Προτιμήστε τη χρήση των μέσων μαζικής μετακίνησης και την ομαδική χρήση οχημάτων ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση πολλών αυτοκινήτων..

Προσπαθείτε να μετακινηθείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, ταξί)

Μοιραστείτε με γνωστούς και φίλους ένα όχημα αντί για περισσότερα, όποτε αυτό είναι δυνατό

3.Ελαχιστοποιείστε τη χρήση πλαστικών

 Αναζητάτε ή έχετε μαζί σας επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη φαγητού και ποτού

 Ζητάτε από τους οικοδεσπότες σας να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενα τραπεζομάντηλα και πετσέτες 

Μη χρησιμοποιείτε πλαστικές σακκούλες αλλά επαναχρησιμοποιούμενες

Χρησιμοποιείτε εναλλακτικά δοχεία για νερό ή ποτά όπως επαναχρησιμοποιούμενα φλυτζάνια, καλαμάκια κ.α.

Μεταφέρετε μαζί σας νερό σε δικό σας παγούρι

4.Μην αφήνετε απορρίμματα

Πάρτε όλα τα απορρίμματα που δημιουργείτε μαζί σας

Μαζέψτε στη διαδρομή σας τα σκουπίδια που τυχόν θα βρείτε

Χρησιμοποιείστε τους χώρους και τους κάδους ανακύκλωσης διαχωρίζοντας τα απορρίμματα σας

Περιορίστε τη χρήση χαρτιού που εκτυπώνετε κάνοντας χρήση ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, όπως ιστοσελίδες και email. Υπάρχουν σελίδες στο Facebook και το Twitter για την ενημέρωση σας και ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων για το Φεστιβάλ

5.Επιδιώκετε τη τοπικών και δίκαια παραγόμενων προϊόντων

Buy local products and produce, wherever possible

Encourage the use of organic produce

Buy from ethical organisations

Be curious with  local providers about the raw materials they use

6.Πάρτε κάθε δυνατό μέτρο για την αποφυγή πυρκαγιών

Περιορίστε κάθε πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς

Έχετε υπόψη σας ότι οι φωτιές όχι μόνο ξεκινούν εύκολα αλλά εξαπλώνονται και εύκολα

Σβήστε τα σπίρατ σας και τα τσιγάρα σας πριν τα πετάξετε

Έχετε μαζί σας το τηλέφωνο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άνδρου r +30 2282042199 αποθηκευμένο στο τηλέφωνο σας και καλέστε το άμεσα αν δείτε κάποια φωτιά

7.ΒΙώστε το τοπίο. Παρατηρείστε τα αρχαία τοπία γύρω σας 

Περπατήστε με το δικό σας ρυθμό

Απολαύστε τα τοπία, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις γεύσεις

Παρατηρείστε το τοπίο που σας περιβάλλει, κοντά σας ή μακρύτερα

Συνδεθείτε με τις αισθήσεις σας με τη φύση

Ακούστε τους ντόπιους ανθρώπους με τη καρδιά σας

Κάντε νέους φίλους !